Print denne artikel Tip en ven om denne artikel

Hvad er ’lykkepiller’?

Af speciallæge i psykiatri Mogens Undén

1 Forside1 Hvad er lykkepiller?

 

 

 

 

 

Nogen har fundet på at kalde moderne antidepressiv medicin for lykkepiller. Men begrebet er sygt og årsag til fordomme og misforståede hensyn. Antidepressiv medicin er ikke lykken, men en værdifuld – og ofte den eneste – hjælp til at komme ud af depressionen og videre med dit liv.

Desværre støder mennesker med en behandlingskrævende depression alt for ofte på nedsættende opfattelser af medicinen med det misvisende navn. Problemet er, at omgivelsernes holdning forplanter sig til den depressive, der i forvejen lider af dårlig samvittighed over at være syg. Nu får hun eller han også dårlig samvittighed over at være i behandling. Fordomme og manglende viden er på den måde med til at fastholde mennesker, som kunne hjælpes til et langt bedre liv, i depressionen.

Det er en svær problematik, for der er ingen tvivl om, at de pårørende vil den syge det bedste. Men hensynet er ofte misforstået, og vi har hårdt brug for en holdningsændring. For ingen ville jo nægte et hjertesygt menneske sin hjertemedicin eller en diabetiker sin insulin. Medicinen i sig selv fremkalder hverken lykke eller anden kunstig påvirkning af psyken hos raske mennesker, og der er ingen, der misbruger medicinen for sjov. Det er der intet ved dens virkninger, der indbyder til.

Jeg var ikke særlig villig til det med pillerne, for der havde været så meget snak om lykkepiller, pressevirak og tabu, det var med til at marginalisere en: at man havde depressioner og tog medicin. Derfor var det kun mine allernærmeste, der vidste det. Men min egen læge var god. Hun sagde “Hvorfor ikke? Hvis du havde en hjertesygdom, ville du synes det var helt naturligt at tage hjertemedicin, ikke?” Men jeg syntes, at det her var noget andet. Det var på en eller anden måde forbundet med skam. Hvis man har en depression, så ligger det lige for, at så er man også psykisk ustabil… Men med tiden fik jeg et andet og bedre forhold til det. Jeg læste lidt om det, og efterhånden forstod jeg, at det handlede om viden om sygdommen. Det var noget af det, der gjorde, at jeg efterhånden accepterede at leve med de der piller.

Birte, 57 år

Comments are closed.

Print denne artikel Tip en ven om denne artikel